Mircea Eliade despre iubire și adevăr

mircea eliade adevarul se afla prin dragoste

„Nu cunosc pe nimeni care să fi spus vreodată: „te iubesc în momentul de faţă, dar asta nu reprezintă o garanţie că mâine voi simţi la fel. Hai să stoarcem prezentul, dragostea mea va aparţine în curând altcuiva”.”
Mircea Eliade

„Dacă adevărul nu se află prin dragoste, oriunde s-ar afla el, nu mă interesează.”
Mircea Eliade

„Întotdeauna când iubim, concepem dragostea ca fiind singura sursă de fericire şi fiind eternă iar persoana iubită fiind iubitul etern. Sunt frecvente expresiile „te iubesc până la moarte”, „te voi iubi mereu”… Dar trecerea timpului aduce cu sine o formă de cunoaştere care ne demonstrează că cele afirmate şi crezute odată cu tărie se spulberă încet – încet în vreme. Apare o altă „dragoste eternă”, un alt „iubit veşnic”. Iubirea rămâne aceeaşi, iubirile se schimbă. Moarte şi înviere. Şi din nou moarte.”
Mircea Eliade

„Nu poţi iubi niciodată doi oameni în acelaşi timp. Iubeşti pe rând, când pe unul, când pe altul.”
Mircea Eliade

„Nici un om nu decide în dragoste. Aşa se petrece cu toată viaţa; numai întâmplarea alege, ea adună şi desparte, mai ales în iubire, şi aceasta e tragic, e inuman; că întâmplarea decide mai ales în iubire.”
Mircea Eliade

„Nu e nimic de făcut cu tinerii… Ca să mai găseşti dragoste, trebuie să iubeşti un bărbat de la patruzeci de ani în sus.”
Mircea Eliade

Cauta un citat folosind cuvinte cheie. Ex. "Cioran":